Welke schade veroorzaken plastic tasjes? Om deze vraag goed te beantwoorden, hebben we drie redenen om ermee te stoppen vanwege de negatieve gevolgen.

Klimaatverandering

Verschillende grondstoffen worden gebruikt om plastic tasjes te produceren. Vervolgens moeten deze items per schip een overgang vinden naar de eindbestemming. Hierdoor komt er uitstoot vrij dat weer een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. Bovendien raken de ingrediënten uit de grond om een handtasje samen te stellen op. Kortom: de gevolgen gaan veel verder dan alleen het artikel dat klanten meenemen bij de kassa of tijdens een rondgang door de groenteafdeling.

De natuur

Maak een wandeling en er valt je iets op: er liggen overal plastic tasjes. Alsof iemand ze spaart om in te kunnen leveren als statiegeld. Iedereen bekijkt even de situatie en loopt verder met gedachte aan het avondeten bijvoorbeeld. De natuur draagt deze vervuilers nog generaties met zich mee. Sterker nog, het verwerkingsproces is pas afgerond na honderden jaren. Dus als je aan iemand vraagt: hoe ziet de wereld erover 400 jaar uit? Krijg je het antwoord: dat weet ik niet, maar de plastic tasjes zijn er dan nog. Verminderen betekent dus een investering doen voor de lange termijn.

Dieren

Dieren vormen een essentieel belang voor onze wereld. Want zorgen ze voor de groei van nieuwe planten, onder andere.
Bovendien kan een dier niet inschatten of een plastic tasje er is als afval of om op te eten. En na een keuze voor het laatste verstoort dat de vertering met een dodelijke afloop.
En als we dan kijken naar het effect op het water concluderen we: het probleem drijft overal rond en daarmee wordt het voortdurend lastiger om deze structuur te doorbreken. Ze bekleden al een grotere rol op de oceaanbodems dan plankton. En plankton faciliteert de voedselketen onder water en is daardoor belangrijk voor het voortbestaan van biodiversiteit.

Verandering

Je weet nu over de negatieve impact van plastic tasjes op de maatschappij. Toch is van een trendbreuk amper sprake.
We raden je aan om je eigen levensstijl te veranderen. Dit heeft een klein effect op het grotere geheel. Je inspireert er daarnaast wel je omgeving en daaruit ontstaat vaak een sneeuwbaleffect.
Wanneer voer je een wijziging door in je aankoopbeleid?

Categories:

Tags:

Comments are closed