Duurzamer leven: De kranten staan er vol van en ook op de televisie wordt er zeer veel over gesproken; we moeten anders met de aarde omgaan en denken aan onze (klein)kinderen die ook op deze aarde moeten kunnen leven. Maar hoe kunnen je, als gezin, duurzamer leven? Hieronder vind je een 5-tal onderwerpen die je in staat stellen om op redelijk eenvoudige wijze je steentje bij te dragen aan een duurzamer gebruik van de aarde.

Probeer te besparen op energie
Zeker in deze tijd van energiekosten die de pan uitrijzen is dit een zeer belangrijk punt, zowel voor het milieu, maar zeker ook voor de eigen portemonnee. Zet de thermostaat standaard een graadje lager. Dit merk je amper en zeker als je een aantal fleece-dekens bij de hand houdt in de huiskamer of een warmere trui aandoet op een frisse dag, is dit zeer goed te doen. Douche niet langer dan 5 minuten en doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent. Denk verder aan sluipstroom. Alle beetjes helpen.

Koop minder nieuwe spullen
Dit punt is zeker ook een aanrader voor je eigen financiën, maar voor het milieu is het heel belangrijk. Is er een kledingstuk of een gebruiksvoorwerp stuk? Kijk of je het kunt (laten) repareren. In veel plaatsen zijn zogenaamde repair shops, waar mensen ( veelal vrijwilligers) werken die het prettig vinden om spullen te repareren. Zijn je spullen nog wel heel, maar ben je er op uitgekeken? Breng het dan naar de kringloopwinkel. Daar kun je ook goed terecht voor bijvoorbeeld kinderspeelgoed, puzzels, boeken of spelletjes. Onderling ruilen is ook een manier om duurzaam met je spullen om te gaan. Zeker spullen voor kinderen komen hiervoor in aanmerking.

Gebruik minder plastic
Gratis een plastic tasje in de winkel is er al verschillende jaren niet meer bij. Stop zelf een ( herbruikbaar) tasje in je jaszak of handtas, kost geen moeite en bespaart plastic. Kleine plastic flesjes inleveren levert statiegeld op en is bovendien duurzaam. Bij de groente-en fruitafdeling in de supermarkt vind je geen plastic zakjes meer. Even wennen, wellicht, maar het scheel enorm veel plastic. Koop eenmalig een herbruikbaar zakje en vervoer daarin je losse appels of peren.

Gooi geen eten weg
Bewaar restjes eten in plaats van ze weg te gooien. Eet alle restjes één keer per week op, op restjesdag. Maak een lekker soepje van een restje groente of aardappels. Bepaal van de voren wat je wilt eten en wat je nodig hebt. Oud brood kun je gebruiken om wentelteefjes van te maken of croutons.

Maak je eigen producten
Toegegeven, deze tip kost wellicht wat tijd, maar het is heel leuk om je eigen wasmiddel te maken, of je eigen creme. Probeer het in ieder geval een keer. Op internet kun je de ingrediënten vinden om duurzame verzorgingsproducten te maken.
Het zal je zeker een voldoen geven!

Categories:

Tags:

9 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *